Lancet 2014;383:515–523
Lawitz E, Poordad FF, Pang PS, Hyland RH, Ding X, Mo H, Symonds WT, McHutchison JG, Membreno FE
Η έγκριση θεραπειών χωρίς ιντερφερόνη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη «επανάσταση» στη θεραπευτική αυτής της λοίμωξης. Στην παρούσα μελέτη αναλύονται τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ, στην οποία ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του σταθερού συνδυασμού (σε ένα δισκίο) sofosbuvir, 400mg (νουκλεοτιδικός αναστολέας πολυμεράσης) και ledipasvir, 90mg (αναστολέας NS5A) με ή χωρίς ribavirin. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν ασθενείς με γονότυπο 1 που είτε ήταν πρωτοθεραπευόμενοι, είτε είχαν αποτύχει σε προηγούμενη «τριπλή» θεραπεία με αναστολέα πρωτεάσης.
Οι πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς (n= 60), που δεν έπρεπε να πάσχουν από κίρρωση του ήπατος, έλαβαν αγωγή, μετά από τυχαιοποίηση, για 8 εβδομάδες με ή χωρίς ribavirin ή για 12 εβδομάδες χωρίς ribavirin. Όλοι οι ασθενείς που απέτυχαν σε τριπλή αγωγή (n= 40) έλαβαν αγωγή για 12 εβδομάδες με ή χωρίς ribavirin. 55% των μη ανταποκριθέντων ασθενών έπασχαν από κίρρωση. Η μακρόχρονη ιολογική ανταπόκριση (sustainedvirologicresponse, SVR12) κυμάνθηκε από 95% ως και 100% σε όλες τις κατηγορίες των ασθενών. Δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, παρά μόνο μια περίπτωση σοβαρής αναιμίας (σε ασθενή που ελάμβανε και ribavirin).
Ο συνδυασμός sofosbuvir και ledipasvirσε ένα δισκίο φαίνεται να είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση πρωτοθεραπευόμενων αλλά και μη ανταποκριθέντων σε «τριπλή» θεραπεία ασθενών με γονότυπο 1. Οι μελέτες φάσης ΙΙΙ αλλά και η τελική διαθεσιμότητα του φαρμάκου αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η προοπτική θεραπείας της χρόνιας ηπατίτιδας Cμε ένα μόνο δισκίο είναι εξαιρετικά δελεαστική.
Επιμέλεια: Μανόλης Κ. Σινάκος